Caracterizarea personajului feminin principal Vitoria Lipan

Vitoria Lipan, personajul principal feminin al romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu, devine o figură reprezentativă pentru comunitatea din care face parte.

Portretul fizic şi moral: caracterizare directă (narator şi alte personaje)

Portretul fizic, realizat prin caracterizare directă de către narator, este acela al unei femei mature, dar care, în ciuda trecerii anilor, îşi păstrase frumuseţea: ,,Ochii ei căprii, în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului, erau duşi departe. …. Acei ochi aprigi şi încă tineri căutau în zări necunoscute’’.Vitoria este caracterizată în mod direct şi de celelalte personaje, care-i scot în evidenţă trăsăturile morale. Astfel, Gheorghiţă, fiul Vitoriei, crede că : mama sa trebuie să fie fermecătoare; cunoaşte gândul omului.

Caracterizare indirectă: comportament, gândire, fapte, atitudine

De asemenea, portretul ei moral se conturează şi prin caracterizare indirectă, care se desprinde din fapte, vorbe, gesturi, mediul în care trăieşte, nume şi relaţia cu celelalte personaje.Îndemânarea cu care toarce dovedeşte hărnicia muntencei: Fusul se învârtea harnic, dar singur.

Femeie conservatoare care respectă tradiţiile, Vitoria o ceartă pe fiica ei, Minodora, fiindcă tânăra nu ţine cont de rânduială: Îţi arăt eu ţie coc, valţ şi bluză … nici eu, nici bunică-ta, nici bunică-mea n-am ştiut de acestea – şi-n legea noastră trebuie să trăieşti şi tu.Personajul se conduce după legile nescrise ale comunităţii din care face parte, este superstiţioasă, pentru că are încredere în semne, în vise şi o vizitează pe baba Maranda, vrăjitoarea satului, pentru a afla veşti despre Nechifor Lipan.

Credincioasă, Vitoria plăteşte slujbe la biserică şi ţine post negru douăsprezece vineri înainte de a pleca la drum, în căutarea soţului.Înzestrată cu spirit practic, femeia ştie să-şi organizeze foarte bine gospodăria înainte de a pleca: îl lasă acasă pe argatul Mitrea, pe Minodora o duce la mânăstire, vinde diverse produse pentru a avea bani de drum.Bună cunoscătoare a firii umane, Vitoria ştie cum să vorbească cu oamenii pentru a obţine informaţiile care să o conducă la descoperirea adevărului despre moartea soţului ei.
Inteligentă, lucidă şi abilă, Vitoria reuşeşte să-i demaşte pe ucigaşii soţului ei, Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui, şi să-i determine să-şi mărturisească fapta comisă.Prin replica finală (Şi-apoi ne-om întoarce la Măgura ca să luăm de coadă toate câte am lăsat) eroina se dovedeşte hotărâtă să-şi continue viaţa, mulţumită că a reuşit să împlinească tradiţia şi să-şi înmormânteze creştineşte soţul.

Caracterizare indirectă: realaţiile cu celelalte personaje

Vitoria are o realaţie specială cu cei doi copii ai ei. Astfel, faţă de Minodora se arată mai aspră şi o trimite la mânăstire pentru a învăţa carte şi bunele deprinderi. Deşi Gheorghiţă îi este mai drag, evită să-l răsfeţe şi se dovedeşte fermă atunci când îi cere să o însoţească în căutarea lui Nechifor, fiind conştientă că acest drum înseamnă pentru fiul ei maturizarea.Abilă, inteligentă, înzestrată cu spirit justiţiar, Vitoria Lipan reprezintă una dintre figurile emblematice ale literaturii române.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

StudentBlog theme is brought to you by Quasargaming.com online slot games such as Plenty on twenty, Fruits and sevens and Columbus deluxe.