RaduMartin/ mai 31, 2018/ Plumb/ 0 comments

Plumb

Simbolismul, curent literar apărut în Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea ca și o reacție împotriva romantismului.

Poezia „Plumb” este scrisă de George Bacovia care debutează in 1916 cu volumul de poezii „Plumb”. Acesta utilizează o diversitate de simboluri cu conotații macabre, toate ducând la ideea de monotonie, plictiseală, moarte.

Tema poeziei surprinde moartea eului liric aflat într-o încăpere lipsită de viață. Textul este structurat pe două cadre cu rima îmbrățișată, ritm preponderat și măsură de zece silabe. Rima denotă atmosfera sumbră prin utilizarea grupurilor consonantice avem o rimă închisă.

Titlul textului este alcătuit dintr-un substantiv comun nearticulat cu o puternică conotație simbolistă. Plumbul simbolizează prin culoare tristețe, monotonie iar ca și greutate, simbolizează apăsarea sufletească prin faptul că este un metal, îi dă utilizare funerară. Plumbul prin sonoritate simbolizează lipsa ecoului.

În primul catren este prezent eul liric „Stam singur”. În aceasta strofă autorul ne prezintă locația „în cavou” și lucrurile care împrejmuiesc locul „sicriele;” „flori”; „coroanele” cărora li se adaugă complementul circumstanțial de mod „de plumb”. Mai apare și o forță a naturii „era vânt”care în viziunea lui Bacovia simbolizează sfârșitul prin spulberare.

În al doilea catren eul liric aflându-se într-un cavou înconjurat de sicrie de plumb se simte singur praștie „Dormea întors amorul meu de plumb”. Și în această strofă se remarcă prezența eului liric „și am început să-l strig”; „stam singur lângă mort” versurile care duc la gândul de suferință, îndurare.

Expresivitatea poeziei este susținută pe de o parte de prezenta metaforei simbol “plumb”, identificată de șase ori în opt versuri, simbol ce evidențiază starea de apăsare sufletească a eului liric, iar pe de altă parte, expresivitatea este dată de prezența verbului “a dormi” la imperfect, verb ce realizează și simetria poeziei și are rol de a exprima acțiuni și stări provizorii, nefinalizate, accentuând nesiguranța și dezorientarea.

Textul aparține simbolismului atât prin utilizarea simbolurilor cât și prin simetrie „flori de plumb” eul liric se simte singur abandonat în timp ce universal este și el lipsit de viață. Ca și figuri de stil autorul folosește simetria respectiv prima strofă versul I cu versul I strofa a doua. Se delimitează planul exterior „sicrie de plumb”; „coroane de plumb” care este lipsit de viață și planul interior caracterizat de sentimente sumbre :tristețe, singurătate „Stam singur în cavou” și lipsa iubirii „Dormea întors amorul meu de plumb”.

În concluzie poezia „Plumb”aparține curentului literar simbolism datorită și faptului că George Bacovia este reprezentantul simbolismului autentic și folosește mijloace artistice specific simbolismului.

 

!!! Pentru îmbunătățiri, vă rugam să ne trimite-ți variata dumneavoastră de eseu prin email la „eseuribac@yahoo.com”. !!!

Mulțumim,

Echipa eseuribac.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*