RaduMartin/ mai 18, 2018/ Povestea lui Harap-Alb/ 0 comments

Relația intre doua personaje Harap-Alb

*Introducere de la temă și viziune ( perioadă, specie, patru particularități de construcție)

Harap-Alb este protagonistul basmului, întruchipare a binelui, dar este un erou atipic de basm, deoarece este lipsit de însușiri supranaturale și este construit realist, ca o ființă complex, care învață din greșeli și progresează. Statutul initial al eroului este cel de neinițiat. Mezinul craiului este naiv, nu știe să distingă adevărul de minciună, să vadă caracterul unui om dincolo de aparențe. Are nevoie de experiența vieții pentru a dobândi înțelepciune. Se deosebește de frații săi, încă de la început, prin bunătate, calitate răsplătită de sfaturile Sfintei Duminici. Numele Harap-Alb semnifică sclav-alb, rob de origine nobilă, dar și condiția de invățăcel.

Nici antagonistul – Spânul – nu este unul tipic, întrucât nici el nu are atribute miraculoase. Construcția realistă a personajului reflectă concepția populară despre omul rău care este ”însemnat”, ceea ce poate motiva psihologic ticăloșia acestuia, întrucât îl supune prin vicleșug pe eroul imatur. În plus, întrucât ”răutatea” lui îl pune pe tânăr în situația de a-și dovedi calitățile, Spânul are rolul unui ”pedagog” în scenariul inițierii lui Harap-Alb.

Personajul basmului parcurge un drum al inițierii, la finalul căruia trebuie sa treacă într-un plan superior de existență.

Încalcă sfatul dat de tată și își ia drept călăuză un spân. În episodul coborârii în fântână, naratorul surprinde lipsa de experiență a tânărului prin caracterizare directă: ”Fiul craiului, boboc în felul său la trebi de aistea, se potrivește spânului și se bagă în fântână”. Naivitatea tânărului face posibilă supunerea prin vicleșug.

Antagonistul (răufăcătorul) îl închide pe tânăr într-o fântână și îi cere, pentru a-l lăsa în viață, să facă schimb de identitate, să devină robul lui și să jure pe ascuțișul paloșului să-i dea ascultare întru toate, până când va muri și iar va învia. De asemenea, Spânul îi dă fiului de crai numele de Harap-Alb.

Prin urmare, protagonistul și antagonistul se construiesc pe baza unei serii de opoziții dintre bine și rău: om de onoare – ticălos, om de origine nobilă – slugă, cinstit – necinstit.

Dintre procedeele de caracterizare indirectă se utilizează caracterizarea prin fapte, limbaj, relație cu alte personaje, nume.

Ajunși la curtea împăratului Verde, Spânul îl supune pe Harap-Alb la trei probe: aducerea sălăților din Grădina Ursului, aducerea pielii cerbului, ”cu cap cu tot, așa bătut cu pietre scumpe, cum se găsesc” și a fetei Împaratului Roș, pentru căsătoria Spânului. Mijloacele prin care eroul trece probele țin de miraculos, iar ajutoarele au puteri supranaturale.

Pentru erou, aducerea fetei Împaratului Roș la Spân este cea mai dificilă încercare, pentru că pe drum se îndrăgostește de ea, dar onest, își respectă jurământul făcut și nu-și mărturisește adevărata sa identitate.

La întoarcerea la Verde-Impărat, fata, o farmazoană (cu puteri supranaturale), îl demască pe Spân, care crede că Harap-Alb a divulgat secretul și îi taie capul. De fapt, ”răutatea” Spânului îl dezleagă pe erou de jurământ, semn că inițierea este încheiată, iar rolul ”pedagogului rău” ia sfârșit. Calul este acela care distruge întruchiparea răului, aruncându-l din înaltul cerului.

Eroul este înviat de fată cu ajutorul obiectelor magice, ”trei smicele de măr dulce, apă vie și apă moartă de unde se bat munții în capete”, reintră în posesia paloșului și primește răsplata: fata împăratului Roș și împărăția. Căsătoria și schimbarea statutului social – devine împărat – confirmă maturizarea eroului.

În opinia mea, în relația mentor – învățăcel, antagonistul este un ”rău necesar”. Perechea antagonist – protagonist, specifică basmului, se concretizează în ”povestea” lui Ion Creanga, în opoziția de ordin moral viclenie – naivitate, dar și de ordin social om de rând – slugă mincinoasă – fiu de crai – prinț, iar la nivelul simbolic al călătoriei inițiative, în raportul mentor – învățăcel.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*